Afgelopen zomer reisde sterrenchef Luc Bellings samen met HLN langs verschillende horecazaken aan de Belgische kust voor de reeks "Bellings aan de kust". Hij zocht naar de beste zaken in hun categorie, waaronder ook de beste frituur aan zee. In totaal bezocht hij 5 frituren in verschillende badsteden, waar hij telkens een klein pakje friet met mayonaise en een curryworst speciaal bestelde.

Volgens Luc Bellings zijn de criteria voor een goede friet met mayonaise en curryworst: verse frieten die goudgeel gebakken zijn met een krokant korstje en smaak van aardappelpuree en een juiste hoeveelheid mayonaise die niet overheerst, en een curryworst speciaal die overlangs doorgesneden is, afgewerkt met de saus in volgorde van mayonaise, ketchup, verse ajuin.

Na zijn bezoeken aan frituren in Oostende, De Haan, Nieuwpoort, Blankenberge en Knokke, was zijn oordeel dat Frituur Erly in De Haan de beste frituur aan de Belgische kust is, met een score van 10/10 voor de frieten met mayonaise en curryworst speciaal. Maar ook Frituur Must Eat in Knokke en Frituur Albert in Nieuwpoort scoorden goed met een 9/10 voor de frieten met mayonaise. Hieruit kan worden geconcludeerd dat er op veel plaatsen aan zee lekkere frieten te eten zijn.

De bezochte frituren aan zee

Frituur 't Zeetje in Oostende

Friet met mayonaise: 2/10
Curryworst speciaal: 2/10

Frituur Carlo in Blankenberge

Friet met mayonaise: 3/10
Curryworst speciaal: 1/10

Frituur Albert in Nieuwpoort

Friet met mayonaise: 9/10
Curryworst speciaal: 1/10

Frituur Must Eat in Knokke

Friet met mayonaise: 9/10
Curryworst speciaal: 10/10

Frituur Erly in De Haan

Friet met mayonaise: 10/10
Curryworst speciaal: 10/10